Ünal: Yüksek Yerli Girdi Oranımız ile Krizleri Fırsata Çeviren Bir Şirketiz 09/08/2018

Ünal: Yüksek Yerli Girdi Oranımız ile Krizleri Fırsata Çeviren Bir Şirketiz

 

KARDEMİR CEO'su Ercüment Ünal Bloomberght'de Sektör Raporu programına katıldı. Ünal şu açıklamalarda bulundu:

 

- Son dönemde, piyasada dövizdeki dalgalanmalardan kaynaklı bir talep daralması gözleniyor.

 

- Dünyanın en büyük 7. çelik ihracatçısıyız, ancak ihraç birim fiyatları açısından dünyada 17’nciyiz.

 

- Bu durum da, Türkiye’de entegre tesislerde gerçekleştirilen üretimin oranının düşük olması, elektrik ark ocaklı tesislerin katma değeri yüksek ürün üretiminde maliyetlerinin yüksek olması ve rekabet edememelerinden kaynaklanıyor.

 

- Türkiye’nin çelik ürünleri  ihracatında en büyük pazar, ülke olarak ABD ve geçen yıl ABD’ye 1.8 milyon ton ihracat yaptık.  Bölge olarak ise ihracatımızın % 39’unu gerçekleştirdiğimiz AB en büyük pazarımız konumunda.

 

ABD’nin Çelikteki Adımları?

- Yıllık 80 milyon ton çelik üreten ABD, 34 milyon ton çeliği de ithal ediyor. Yani ithalatı Türkiye’nin tüketimi kadar. ABD bu seviyedeki ithalatın sürdürülemez olduğuna kanaat getirdi ve sınırlandırma yoluna gitti.

 

- AB’de, ABD’ye giremeyen çeliğin bölgesine yönelmemesi için ithalatı sınırlandırma yoluna gitti ve kota üzerine tarife önlemi aldı.

 

- Esasında asıl olan iç pazar. Biz dışarda pazar ararken, iç piyasadaki tüketime odaklanmıyoruz.

 

- Yerli çelik tüketicisinde milli bilinç olmadığı, 3-5 dolar için ithal ürünleri tercih ettiğimiz sürece ithalata çözüm bulamayız. Kore’de ve Japonya’da ithal araba göremezsiniz. Ülkemizde de 3-5 dolarlık fiyat farklıklarında yerli ürünü önceleyen ve yerli ürüne fırsat veren bir yaklaşım izlenmesinin önemli olacağını değerlendiriyoruz.

 

Kardemir Hakkında

- Kardemir olarak üretimimizin yarısını yarı mamul olarak sektöre işlenmek üzere, geri kalanını da mamul olarak satıyoruz.

 

- Şu anda üretimimiz 2.5 milyon ton civarında. Ancak önümüzdeki yıl 3.5 milyon tona çıktığımızda sektörde daha belirgin bir şekilde yer alacağız.

 

- Kardemir bir yatırım sürecinden geçti. 2015-2016’da çelik sektörü genelinde bir kriz durumu vardı. 2016 yılında Net Borç/FAVÖK oranımız 5.47’lerde idi. Bunun anlamı şudur: Kardemir mevcut borçlarını 5.47 senede kapatabilir. 2017 yılında 253 milyon TL net kâr açıkladığımızda, Net Borç / FAVÖK oranımız 1.17’ye geldi. Bu durum da yatırımcıların dikkatini çekti. Temettü verecek sinyallerini yoğun bir şekilde göstermeye başladı.

 

- Temettü politikamız var. Bu kadar süredir sabreden şirketin arkasındaki yerli/yabancı yatırımcılar artık bu artan ölçekte temettü alacak göstergeleri bu tablolarda görüyor. Bizim tavsiyemiz Kardemir kağıtlarını taşımaya devam etsinler. Net Borç/FAVÖK oranımız 0.40’lara geldi.

 

- Biz 1.2 milyar dolarlık bir yatırım sürecinden geçtik. Satışlarımızı TL bazında yapıyoruz.

 

- Entegre tesislerde bir yatırımın dönüşü 8-10 senedir.

 

- Şu anda  %80 yerli cevher kullanıyoruz.

 

- Alımlarımızın % 60’ını TL ile alıyoruz. Yatırımlardan da kalan yaklaşık 250 milyon dolar borcumuz var. Bugün kur dalgalanmalarından etkilenmiyoruz. Çünkü 600 milyon dolar eşdeğeri girdiyi TL olarak alıyoruz ve bu nedenle kur yükseldiğinde bizim maliyetimiz düşüyor.

 

- Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, net ihracatçı olabilmemiz için yerli girdi kullanmamız lazım. Biz yerli kullanımız ile, en kötü krizi dahi fırsata çeviren  bir şirketiz.

 

- Geri alımı piyasalardaki dengesizlikte kağıdımızı taşıyan yatırımcıya destek amaçlı yapıyoruz. Kardemir A ve B hisselerinin D’ye göre düşük olmasını bence şöyle değerlendirmek lazım. Temettü dağıttığımız zaman biz kağıt başına dağıtırız. Yani 3 liralık kağıda da aynı temettü gidecek , 4.5 liralık kağıda da aynı temettü gidecek. Dolayısıyla analistler bunu çok iyi analiz edeceklerdir. Dolayısıyla Kardemir’in temettü politikası vardır ve Yönetim Kurulumuz bu konuda öngörüşmeler yapmıştır.

 

- Biz üçüncü çeyreği de fiilen sattık. Üçüncü çeyrekte de Kardemir kağıtlarında iyi bir ivme bekliyoruz.

 

- ABD’nin vergileri bizi çok etkilemiyor. Ancak etkilenenler bizim pazarımıza geleceği zaman da biz herkesten ton başına 150 $ daha düşük maliyetle üretiyoruz. Bu nedenle gelemezler…

 

- Yönetim Kurulumuz yapılması gerekenleri bugüne kadar yapmış ve artık bana Kardemir ekibi ile helvayı yapma zamanı gelmiştir.  

- Yönetim Kurulumuza ve ekibimize güvenerek, 2019 yılında açıklanacak ISO 500 anketinde, Brüt kârlılıkta Türkiye’nin ilk 10’unda, net kârlılıkta ise ilk 15’inde olacağız. İlk 9 aylık verileri bildiğim için bunu emin bir şekilde söylüyorum. Şu anda bu sıralamalarda 100’lerin gerisindeyiz.